Traducció de l'original anglès a Gizmodo, el diumenge 8 de gener de 2012
La iniciativa One Laptop per Child (un ordonador per nen) de Nicholas Negroponte ha estat històricament més una promesa que no pas un assoliment. Malgrat això, amb la tauleta de 100 dòlars XO 3.0, l'OLPC -les sigles d'aquesta iniciativa per a la inculsió digital de tots els nens del món- pot tenir el seu primer producte que no és només pràctic, capaç i barat. Sinó que és veritablement ... bo.
La primera cosa que cal saber sobre la XO 3.0 de 8 polzades és que no és com la pissara de ciència ficció que va sorgir dels somnis inicials d'aquesta iniciativa solidària ara fa dos anys. Ans al contrari, es tracta d'un producte que toca de peus a terra i que pot fer treure salivera als gestors més integrats de les empreses punteres del sector de la tecnologia i el màrqueting. Però es tracta d'una eina que es posa a disposició de les zones més empobrides del planeta.
El prototipus que presentem és més gruixut que els tablets que hi ha al mercat occidental. Una gruixudaria que li dóna robustesa i extrema resistència d'acord amb les zones on va destinat. Però la seva durabilitat no ve només del seu pes i les seves dimensions, sinó també de detalls ben pensats, com una carcassa de goma, la seva impermeabilitat, i una pantalla de vidre que resisteix millor la duresa dels raigs UV que les tradicionals pantalles de plàstic d'aquests enginys. Inclou una coberta resistent a l'aigua, idèntica a la de la carcassa, que llisca suaument sobre la pantalla per a protegir els ports de la tauleta, i mantenir el XO 3.0 en sec en condicions molt dures. Es tracta doncs d'un producte barat, però que és un supervivent.
No hi ha gaires diferències sobre les especificacions d'aquest tablet en relació amb els més convencionals: 512 MB de RAM, 4 GB d'emmagatzematge intern, ... - però els ports mereixen una atenció especial. A més amés, dels ports estàndard (USB, micro USB, àudio in / out, entrada del sensor), hi ha un port molt crucial per als llocs on l'energia té el seu preu: un port de càrrega dissenyat per acceptar una àmplia gamma d'entrades d'alimentació de CC i, el que és més important encara, possibilita l'obtenció de més eficiència que amb els gadgets amb els que estem acostumats a utilitzar. Per exemple, permet connectar una dinamo que permet obtenir un màxim de 10 minuts d'energia per cada minut de gir manual.
De fet, el maquinari de la XO 3.0 està perfectament adaptat al seu públic objectiu. L´únic problema que, ara com ara, planteja el producte és a nivell de programari. El sistema operatiu previst serà l'Android o el propi de la OLPC - el SugarOS-. I, tot i que no hem pogut provar la versió googlelitzada, el SugarOS resulta notablement lent i no gaire intuïtiu. Hom s'hi troba un remolí d'icones, cadascuna de les quals obra una aplicació educativa diferent, però és difícil reconèixer la relació entre cada icona i la seva aplicació derivada.
Però, en darrer terme, aquestes dificultats es poden solucionar amb un xic de temps d'ús o deixar-ho de banda tot recordant que no parlem d'un iPad, un Fire o un Tab. Cal recordar que, el projecte de portàtil de la OLPC de fa diversos anys, va ser el progenitor dels actuals Netbook tal i com els coneixem. Sembla que l'actual XO 3.0 està disposat a jugar el mateix paper en el món dels Tablets. És un producte que ens diu que un elevat grau de compromís dóna valor a la tecnologia tot posant-la en mans de la gent que més ho necessita i que no pot pagar els preus occidentals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada