Quatre ratlles del #20n al Senat - L’atzucac de la Càmera fosca: El cas de Barcelona


En aquest apunt només faré un retrat electoral, una foto estàtica de la traducció política d’una societat a partir dels resultats de les eleccions generals del prop passat 20 de novembre de 2011.
Una foto que tindrà com a marc representatiu de la situació estatal a la Circumscripció de Barcelona. L’he escollida, simplement, perquè és on em toca votar, però la cosa es reprodueix a la resta de circumscripcions electorals de l’Estat, en algunes en proporcions realment escandaloses i antidemocràtiques. Situacions que ratllen la Dictadura de la Minoria.
Abans de presentar les dades però, cal aclarir que la Constitució defineix al Senat – herència del Consejo de Estado de las Cortes franquistes – com a Càmera de representació territorial. I que aquesta definició es tradueix en un atzucac de doble elecció difícil de defensar. M’explicaré: Bona part dels senadors són escollits directament pels organismes polítics de les Comunitats Autònomes en proporció a la seva població; la resta els escollim directament els ciutadans, però a partir de la divisió provincial i no pas de l’autonòmica. És a dir que, al Senat hi ha representats de Catalunya – els que escull la Generalitat – i representants de la província de Barcelona – els que escollim els ciutadans -.
Fet aquest aclariment, anem a fer la foto social del passat 20 de novembre:
Si mirem la foto dels Senadors escollits, ens trobaríem amb una societat cohesionada entorn de l’Entesa del PSC i ICV. Ells han obtingut tres senadors, mentre que la coalició de dretes n’ha tret 1. Titular: Catalunya és socialista i ecologista. #oletu.
Si rasquem les dades, però descobrim una societat rica i plena, plena i diversa. Anem a pams, però.
 A Barcelona, vam escollir 4 senadors, el global de creuetes que van rebre ses senyories en conjunt va ser de 2.980.619, el que – fent un capmàs amb les tres creuetes per votant – ens portaria a trobar un xic menys d’un milió de votants recolzant aquests noms. Aproximadament un 25% del cens de 3.917.956 persones que exerceixen el seu sufragi en aquest terrós. Titular: Un terç de catalans representen territorialment al conjunt de Barcelona.
I ara, fem un procés de reflexió i, amb les dades presentades, plantegem-nos quines són les bases de l’abrumadora majoria conservadora al Senat. Heu fet ja la reflexió? Si? Doncs ses senyories de ben segur no la faran, ja que sempre miren cuixa i obliden la gent, tot fent més gran l’abisme que separa el Senat de la Societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada